Víz Világnapja a Tessedik Campuson 2013

„két Isten kellene ennek a tájnak, egyik, hogy árassza, másik, hogy szárassza”

2013. március 20-án került megrendezésre a SZIE GAEK Tessedik Campusán a Víz Világnapja, melynek keretén belül a Magyar Öntözési Egyesület támogatásával, a Mikroöntözési Kft. és a Campus szervezésében a résztvevők magas színvonalú, érdfekes előadásokat hallgathattak meg a vízgazdálkodást érintő témakörökben. Az előadássorozat egyúttal a SZAKTANÁCSADÓK ÖNTÖZÉSI TOVÁBBKÉPZÉSE II. rendezvény egyik fontos állomása is volt.

A regisztráció után a házigazda szerepét betöltő Dr. Kocsis István bevezetőjével kezdődött a tanácskozás, mely után a Kar dékánja, Dr. Puskás János köszöntötte az előadókat és a résztvevőket, kiemelve a vízgazdálkodás jelentőégét a Campus és a térség korábbi szerepét és eltervezett jövőjét ezen az egyre fontosabbá váló területen.

Az első előadást Szépe Ferenc, a Vidékfejlesztési Minisztérium mezőgazdasági főosztályvezetője tartotta. Előadásában az öntözéses gazdálkodás szerepéről beszélt a mezőgazdaságban.

Őt követte Fehér Ferenc a Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetségének elnöke az öntözés és vízrendezés aktuális kérdéseinek felvázolásával. Kiemelte a Társulatoknál meglévő potenciált és hajlandóságot az együttműködésre illetve felhívta a figyelmet, hogy rengeteg a tennivaló ezen a területen.

Dr. Szalóki Sándor a növényállományok vízigényéről beszélt a több évtizedes kutatási eredményeire hivatkozva. Előadásának a rendezvényen való aktualitása a Campus a mezőgazdasági felsőoktatásban betöltött szerepe miatt volt jelentős.

A mai modern kor adta eszközöket mutatta be és az általuk nyújtotta lehetőségről tartott egy nagyon érdekes előadást Prof. Dr. Tamás János a DE Agrár és Gazdaságtudományok Centrumán belül működő Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Víz- és Környezetgazdálkodási Intézetének vezetője. A Mezőgazdasági körzetek öntözési kihasználása címet viselő előadásában beszélt a precíziós vízgazdálkodásról, azon belül a különféle mérési, mintavételezési technikákról, technológiákról az egyszerűbb kézi mérőműszerek  keresztül a műholdas távérzékelésen át a térinformatikáig. Előadásának egyik legérdekesebb része az általuk kidolgozott technológiával különféle ültetvények párolgási felületének 3D-s lemodellezése.

Dr. Lelkes János a Mikroöntözési Kft vezetője és szaktanácsadója kiemelte a vízgazdálkodás jelentőségét és bemutatta a Szaktanácsadási irodát és az ott folyó munkát. Az iroda segítségével és támogatásával a gazdák kihasználhatják a különböző pályázatokban rejlő lehetőségeket valamint a szaktanácsadók hathatós segítségével eredményesebbé tehetik gazdaságaikat. Az iroda számos rendezvény szervezésében is aktívan részt vesz.

Az utolsó előadást Máté Péter a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Csongrád Megyei Kirendeltségének helyettes vezetője tartotta az EU források felhasználásáról. Bemutatta a támogatható célterületeket, beszélt az eddig beérkezett és jóváhagyott kifizetési kérelmek arányáról, valamint tapasztalataikról és a leggyakoribb hibákról a kérelmek benyújtásával kapcsolatban.

Az előadások záró akkordjaként került átadásra az Oroszlány István Díj, mellyel minden évben egy arra érdemes a vízgazdálkodás területén tevékenykedő és alkotó szakembert tüntet ki a Magyar Öntözési Egyesület. A Díj átadása előtt Dr. Kutas Ferenc igazgató úr mesélt Oroszlányi Istvánhoz fűződő emlékeiről. Ez évben Dr. Horváth Ákos Zoltán az egyesület elnöke a díjat Dr. Szitó Jánosnak adta át  , akinek ezúton is szívből gratulálunk!

A rendezvény kísérő programjaként zajlott a Magyar Öntözési Egyesület Közgyűlése és a szaktanácsadók számítógépes szoftvereinek bemutatása.

Az előadások anyaga letőlthető a cikk alatti hivatkozásokon keresztül!

További képek a rendezvényről a Campus facebook profilján...

Szervezeti egység: 
Tessedik Campus
Kategória: 
Esemény dátuma: 
szerda, 2013, március 20 - 10:00

© 2020, Ontozési és Vizgazdálkodási Intézet, Szarvas