Vadász továbbképzés és workshop

A Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézete és az Országos Magyar Vadászkamara Békés-megyei Területi Szervezete  a ˝SZIE-GYAK: Szakmai Innovatív Együttműködés a GYAKorlat-orientált képzésért˝ (TÁMOP 4.1.1.F-14/1/Konv-2015-0004) pályázat támogatásával szervezte meg vadgazdálkodási szakmai napját, amely egyben a megyében dolgozó hivatásos vadászok éves rendszeres továbbképzése volt. A programot Dr.Bártfai Zoltán nyitotta meg. Megnyitójában kiemelte, hogy a  projekt elsődleges célja a konvergencia régiókra koncentráló, gyakorlatorientált képzések fejlesztése és ebben a térség vadgazdálkodását segítő továbbképzés igen fontos elem. Dr. Heltai Miklós a projekt vadgazdálkodási témacsoportjának vezetője ehhez még hozzátette, hogy a Vadvilág Megőrzési Intézet és az Országos Magyar Vadászkamara együttműködésének köszönhetően, az elkészült tananyagok felhasználásával később, más megyékben is hasonló továbbképzések szervezhetők. Az előadások sorát Prof. Dr.Csányi Sándor nyitotta meg, témája az őzgazdálkodás volt. Előadása során nemcsak az őzgazdálkodás általános szempontjaira tért ki, hanem részletesen bemutatta a megye őzgazdálkodásának adatait és azok alapján tett javaslatokat a jelenlévők felé a jövőbeni munkára. Dr. Szemethy László mezei nyúl gazdálkodással foglalkozó előadása azokat a tényezőket és jellemző gazdálkodási hibákat emelte ki, amelyeken a lehető leghamarabb változtatni kellene a faj hosszútávú hasznosításának érdekében. Dr. Heltai Miklós a mezőgazdasági területeken végrehajtható, elsősorban a fácán és fogoly számára kedvező élőhelyi beavatkozásokat ismertette.   Szintén a mezőgazdasági élőhelyek vadfajokra gyakorolt hatásai kerültek terítékre. Dr. Biró Zsolt előadásában, aki az elmúlt időszak Agrár-könyezetgazdálkodási programjainak hatékonyságát, annak a mezei nyúl állományokra gyakorolt hatásán keresztül értékelte. Az előadások sorát Prof. Dr. Csányi Sándor előadása zárta a vadgazdálkodási adatok gyűjtése és értékelése címmel. Előadásában elsősorban olyan, a gyakorlatban könnyen és egyszerűen alkalmazható adatgyűjtési módszereket ismertetett, amelyek bárhol végrehajthatók és segíthetik a vadgazdálkodók munkáját. Példái a megye vadgazdálkodási jellegzetességeit figyelembe véve elsősorban az őzre irányultak.
Az előadások után élénk vita bontakozott ki, melynek során az egyes kérdésekben a résztvevők is kifejtették álláspontjukat és megismertették tapasztalataikat.
Összességében véve a workshop résztvevői és az előadók közti kapcsolat és együttműködés hasznosan folytatódott. A további kooperáció is felvázolásra került.
Szervezeti egység: 
Gazdasági Campus (Békéscsaba)
Kategória: 
Esemény dátuma: 
péntek, 2015, szeptember 18 - 10:00

© 2017, Szent István Egyetem, Agrár- és Gazdaságtudományi Kar, Szarvas-Békéscsaba