Turizmus-vendéglátás felsőoktatási szakképzés

A felsőoktatási szakképzés megnevezése: Turizmus-vendéglátás felsőoktatási szakképzés (Tourism and Catering at ISCED level 5)

A szakképzettség oklevélben történő megjelölése:

szakképzettség:

  • Felsőfokú közgazdász-asszisztens turizmus szakirányon
  • Felsőfokú közgazdász-asszisztens vendéglátó szakirányon

a szakképzettség angol nyelvű megjelölése:

  • Economist Assistant in Tourism and Catering Specialized in Tourism)
  • Economist Assistant in Tourism and Catering Specialized in Catering)

választható szakirányok:

  • turizmus (Tourism)
  • vendéglátó (Catering)

Képzési terület: gazdaságtudományok

Képzési ág: üzleti

Besorolási alapképzési szak: turizmus-vendéglátás

A felsőoktatási szakképzettséggel legjellemzőbben betölthető FEOR szerinti munkakör(ök):

  • 1331 Szálláshely-szolgáltatási tevékenységet folytató egység vezetője
  • 1332 Vendéglátó tevékenységet folytató egység vezetője
  • 1335 Kulturális tevékenységet folytató egység vezetője
  • 1339 Egyéb kereskedelmi, vendéglátó és hasonló szolgáltatási tevékenységet folytató egység vezetője
  • 3631 Konferencia- és rendezvényszervező
  • 3639 Egyéb, máshova nem sorolható üzleti jellegu szolgáltatás ügyintézője
  • 3641 Utazási tanácsadó, szervező, idegenforgalmi ügyintéző
  • 4221 Utazásszervező, tanácsadó
  • 4222 Recepciós
  • 4223 Szállodai recepciós
  • 5131 Vendéglős
  • 5132 Pincér
  • 5133 Pultos
  • 5233 Idegenvezető

A képzési idő félévekben: 4 félév

A felsőoktatási szakképzettség megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 120 kredit

  • az elméleti és gyakorlati képzés aránya: 55%-45%;
  • az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama teljes idejű képzésben: 1 félév, legalább 560 óra; részidős képzésben: hat hét (ebből összefüggő három hét), legalább 240 óra;
  • a besorolási szakon való továbbtanulás esetén a beszámítandó kreditek száma: 90 kredit;
  • a képzési terület szerinti továbbtanulás esetén beszámítandó kreditek száma: legalább 30 kredit.

A felsőoktatási szakképzés célja:

A felsőoktatási szakképzés célja a turizmus és a vendéglátás vállalkozásaiban és nonprofit szervezeteiben szakmai idegen nyelvet beszélő, gyakorlattal is rendelkező szakemberek képzése. A végzett hallgatók képesek a turizmusban és a vendéglátásban működő mikro- és kisvállalkozások alapítására, vezetésére és működtetésére, valamint közép-, és nagyvállalatok egyes részlegének vezetésére, illetve felsővezetők munkáját segítő szakreferensi és asszisztensi feladatok ellátására.

A turizmus szakirányon továbbá megismerkednek a turizmus részterületeivel, és alkalmasak önállóan vagy vezetők melletti asszisztensi, referensi feladatok ellátására.

A vendéglátó szakirányon továbbá speciális ismereteket szerezzenek a különböző helyekre települt, eltérő szintű, felszereltségű, üzemméretű és eltérő céllal üzemelő vendéglátóhelyek (étterem, cukrászda, kisvendéglő, csárda, intézményi étkeztetés egységei stb.) működtetésében.

© 2020, Ontozési és Vizgazdálkodási Intézet, Szarvas