Négy évtizedes a vetőmag szakmérnök képzés Szarvason

Négy évtizedes a vetőmag szakmérnök képzés

Szarvason

 

Tessedik Sámuel által 239 éve Szarvason elindított Iskola szellemi örökösének tekinthető Szent István Egyetem Szarvasi Tessedik Campus már több évtizedes hagyománnyal rendelkezik a vetőmag-gazdálkodási szakmérnök képzésben is. Emellett a képzés helye; Szarvas, nagy múltú növénynemesítő hely és ebben a régióban koncentrálódik a hazai vetőmagtermesztés jelentős része is. A mai napra a Vetőmag-gazdálkodási szakmérnök képzés és Szarvas neve gyakorlatilag összeforrt.

Az elmúlt negyven évben kisebb megszakításokkal ugyan, de folyamatosan folyt a vetőmag-gazdálkodási szakmérnök képzés, sokszor kizárólag egyedüliként az országban. A szarvasi szakmérnök képzésnek a folyamatosan változó körülmények között is versenyképesnek kellett maradni, hiszen csak így lehetett szakembereket beiskolázni és értékes diplomákat kiadni. Ezt úgy lehetett elérni, ha a képzésben részt vevők elmélyült és biztos elméleti és gyakorlati szaktudással és szakmai alázattal végezték és végzik a munkájukat. Ennek köszönhető az, hogy mára a Szarvason szerzett Vetőmag-gazdálkodási szakmérnök diploma a legelismertebb végzettség ezen a szakterületen.

A cél mindig ugyanaz volt és maradt; a szakemberek ismereteit megújítani, fejleszteni és a legújabb szakismereteket átadni részükre. Ez a feladatunk, erre törekedtünk, és reményeink szerint sikerült a hallgatóinknak (a szakembereknek) folyamatosan olyan  naprakész tudásanyagot átadni, hogy képesek legyenek a ’Magyar Vetőmag’ ismert, és elismert kiválóságát, rangját megőrizni.

A Karon folyó vetőmag szakmérnök képzés mérföldkőhöz érkezett, immár négy évtizedes, és ez az ünnepi alkalom lehetőség adott arra, hogy a képzés jelentőségét, eredményességét -   egy jubileumi rendezvény keretében és egy kiadvány elkészítésével - 2019. szeptember 19-én megünnepeljük, bemutassuk.

A jubileumi rendezvény és az elhangzott előadásokat összefoglaló kiadvány teljes képet adott/ad a Vetőmag-gazdálkodási szakmérnök képzésről, a kiváló magyar biológiai alapokról (fajta és vetőmag), a szaporító területi – és vetőmagpiaci trendekről és a magyar növénynemesítésről is, amely a szaporítókkal közösen jelentős piaci kihívásokkal küzd és a versenyképesség érdekében folyamatos fejlesztéseket igényel. A rendezvényen résztvevő közel 150 fő szakember – és a kiadvány birtokosai -  áttekintést kaptak/kapnak a Tessedik Campus történetéről, az itt folyó mérnök és  szakmérnök képzésről – kiemelten a vetőmag - gazdálkodási szakmérnök képzésről,  a biológiai alapjainkról - kiváló magyar fajtáinkról és abból előállított vetőmagról -, amelyet a szakmérnökeink munkájuk során használnak, előállítanak.

Bízunk benne, hogy mindig lesznek - és azt tapasztaljuk, hogy szerencsére napjainkban is vannak - Tessedikhez hasonló „tenni akaró” emberek, akik bölcsen jobbá akarják tenni és felfedezni a világunkat, annak minden rejtélyét - segítve ezzel az emberiség fejlődését. Ilyen újat alkotó, jobbá tévő tevékenység a növénynemesítés is és a ’nemes’ fajta új és jobb tulajdonságait a vetőmag (szaporítóanyag) hordozza, amelyet kiváló vetőmagtermesztő szakembereink állítanak elő. Egy azonban biztos; van mire büszkének lennünk és volt mit ünnepelnünk 2019. Szeptember 19-én – a négy évtizedes sikeres szarvasi vetőmag szakmérnök képzést. Jelenleg a Vetőmag-gazdálkodási szakmérnök képzés a Tessedik Campus egyik legstabilabb, megbízható módon induló és indítható képzései között szerepel. Az elmúlt évek alatt kialakult színvonalas szakmai képzés jó alapot ad arra, hogy egy tovább erősödő, magas szintű szakmai központ alakulhasson ki Szarvason.

 

      Dr. Futó Zoltán                    Dr. Czinkoczky Mihály                         Dr. Kruppa József

egyetemi docens, dékán         főiskolai docens, szakvezető                   címzetes egyetemi tanár

 

Szervezeti egység: 
Tessedik Campus
Kategória: 
Esemény dátuma: 
csütörtök, 2019, szeptember 19 - 08:45

© 2020, Ontozési és Vizgazdálkodási Intézet, Szarvas