Kukoricatermesztési konferencia és bemutató Szarvason

Rendhagyó helyszínen, a GAEK Rózsás-majori kísérleti területén 2015. szeptember 17. napján került sor a Kukoricatermesztési konferencia és bemutató megrendezésére.

A rendezvény a TÁMOP-4.2.2.B-15/1/KONV-2015-0013 azonosítószámú, „A tudományos és kutatói munka, valamint életpálya korszerűsítése a Szent István Egyetem Békés megyei képzéseiben” elnevezésű projekt egyik nagyszabású eseménye volt.

A konferenciát Dr. Tőzsér János rektor nyitotta meg, majd Dr. Sárvári Mihály (Debreceni Egyetem, ATK, egyetemi tanár) előadása következett, „Termesztési tényezők hatása a kukorica termésére és termésstabilitására” címmel. Az előadásában Dr. Sárvári Mihály részletesen kitért a kukorica tápanyagellátásának aktuális problémáira, az optimális tőszám, vetésidő és a korszerű biológiai alapok kérdéseire is. Ezt követően a Kar általános és kutatási dékánhelyettese, Dr. Futó Zoltán „A hazai kukorica termesztés agrotechnikai problémáiról és fejlesztési lehetőségeiről” tájékoztatta a több mint száz fős közönséget. Előadásában felhívta a figyelmet a vízmegőrző és víztakarékos termesztési technológiák szerepére, mely az aszály-érzékeny kukorica termesztésének egyik legfontosabb eleme lehet. Részletesen hallhattak a résztvevők az öntözés szerepéről, de a különböző talajműveletek, a vetésváltás, a tőszám és a tápanyagellátás víztakarékos/vízmegőrző szerepéről is.

A Kar kutatási partnerei (Nitrogénművek Zrt., Fertilia Kft., Dow AgroSciences Hungary Kft., Cheminova Magyarország Kft., BASF Hungária Kft., Hed-Land Hungária Kft., KWS Magyarország Kft. és az Euralis Kft.) a helyszínen szántóföldi bemutatót és technológiai ismertetőt tartottak a kukorica növényvédelméről, tápanyagellátásáról és biológiai alapjairól az érdeklődők számára.

Szervezeti egység: 
Tessedik Campus (Szarvas)
Kategória: 
Esemény dátuma: 
csütörtök, 2015, szeptember 17 - 10:00

Legfrissebb

© 2017, Szent István Egyetem, Agrár- és Gazdaságtudományi Kar, Szarvas