Kitekintés - Perspective 2013

A Kitekintés-Perspective című nemzetközi periodika a Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Karának (illetve annak jogelődjének) kiadványa, ami 1996-ban jelent meg elsőként. Magyar-román közös kiadványként indult, melyhez később szlovák partner is kapcsolódott. Így évek óta és jelen esetben is a Vasile Goldis Nyugati Egyetem (Arad) és a Bél Mátyás Egyetem (Besztercebánya), valamint intézményünk, a SZIE GAEK nemzetközi periodikája.

A mostani soron lévő szám hagyományosan a Magyar Tudomány Ünnepe keretében 2012 novemberében szervezett szimpózium anyagának egy részét tartalmazza, szerkesztett formában. A szimpózium különlegességét az adta, hogy az MTA SZAB felkérésére, velük közösen szerveztük.

Témája Az élhető város és vidéke gondolatkört fogta át. Az előadók közül többen Békéscsaba város jellemző vonásait mutatták be. Mások városfejlődési innovációs tényezőket elemeztek, kisebbségi identitásokat (román, szlovák) írtak le, turisztikai feltételeket vázoltak.

A szerzők a Kar munkatársai vagy a Karhoz szakmai téren kapcsolódó szakértők. Tudományos fokozattal rendelkeznek vagy doktori iskola munkatársai is az oktató feladataik mellett.

Különleges megközelítést hoztak az egészségügyi témakörök, erős figyelmeztetést jelentenek a drogproblémák, benne a család felelőssége.

A kötet második részében a gazdasági campus (Békéscsaba) TDK-s hallgatóinak pályamunkáiból adunk közre. A hallgatók munkáinak egy része is térségi sajátosságokat (Csabagyöngye Kulturális Központ, művelődés Szarvason, Sarkadon) mutat be.

A gazdasági, pénzügyi folyamatok elemzését vállaló jelöltek ugyancsak aktuális témaköröket (Budapest Bank tevékenysége, Uniós támogatások megyénként, TESCO fogyasztók stb.) választottak. A Kar pályázati lehetőségének eredményei teszik lehetővé, hogy minden eddiginél nagyobb számú diákmunkát tehetünk közkinccsé.

A publikációk minden vonatkozásban megfelelnek a tudományos feltételeknek. Így a választott téma aktuális, térségfejlesztés szempontjából jól hasznosítható, összehasonlításokra ad lehetőséget, s természetesen számos korábbi vonatkozón szakirodalmat is felhasznál.

A közreadott kötetet egyrészt szakmai kézikönyvnek ajánljuk, másrészt abban bízunk, hogy a politikai döntéshozók is eredménnyel fogatják a térség pozitív fejlődése érdekében.

Jó olvasást kívánunk!

Dr. Micheller Magdolna
lektor

 
Szervezeti egység: 
Tessedik Campus

© 2020, Ontozési és Vizgazdálkodási Intézet, Szarvas