„Fotovoltaikus rendszerek kialakítása a Szent István Egyetem épületein” - KEOP-4.10.0/K/14-2014-0051 azonosító számú pályázat

A "KEOP-4.10.0/K/14-2014-0051 kódszámú, Fotovoltaikus rendszerek kialakítása a Szent István Egyetem épületein" elnevezésű pályázat keretein belül három helyszínen, Jászberényben, Szarvason és Gyulán került kialakításra elektromos hálózatra termelő HMKE (háztartási méretű kis erőmű). Helyszínenként 192db TEGREON 255P típusú napelem került elhelyezésre az érintett épületek tetején. A napelem modulok hatásfoka 15,66%, teljesítményük 255W DC, így egy-egy kis-erőmű 48kVA-t tud betáplálni az elektromos hálózatba. Éves szinten a várható energiatermelés kb. 50-55 ezer kWh helyszínenként.

Legkorábban Jászberényben kezdődtek el a kiviteli munkák, augusztus 31.-én, ez a rendszer szeptember 25.-én készült el, jelenleg a szolgáltatói szerződés megkötése van folyamatban, ezután kerülhet sor a hálózatra történő rákapcsolásra. 

Szarvason szeptember 21.-én indította a munkákat a kivitelező és október 05.-én került sor a próbaüzemre. Itt már megtörtént a szerződéskötés a szolgáltatóval, a napelemes kis-erőmű november 10.-e óta termeli az áramot, elsősorban saját felhasználásra, a többlet pedig az  elektromos hálózatra kerül betáplálásra.

Gyulai Campuszon október 05.-én kezdődtek a kiviteli munkák és a műszaki átadásra október 29.-én sor. Ezen a helyszínen a megvalósítást kissé megbonyolította, hogy az A és B épületet elektromos földkábellel össze kellett kötni, annak érdekében hogy egy mérési pontról történjen a elektromos hálózatra történő betáplálás (pályázati feltétel volt) és sajnos a méreteinél fogva a 192db napelem egy épületen nem fért el.

Jelenleg a kis-erőmű készre jelentése megtörtént az áramszolgáltató felé, a szolgáltatói szerződés megkötése után történik meg a hálózatra kapcsolás.

 

Szervezeti egység: 
Kategória: 

© 2020, Ontozési és Vizgazdálkodási Intézet, Szarvas