Beszámoló - Kutatók Éjszakája - Tessedik Campus

 
Az idei évben is nagy sikerrel zárult a Kutatók Éjszakája programunk,
ahol az Intézmény kitárta kapuit a nagyközönség felé.
A kicsiktől a nagyokig közel 300 vendég látogatta meg Campusunk területét.

 

Egy kis ízelítő a rendezvényből:

Tessedik Előadóban folytak színvonalas előadásaink.
Rövid köszöntő után Pártai Lucia matematikus – meteorológus izgalmas kulisszatitkokat árult el az időjárásról, annak esetleges befolyásolásáról, illetve a frontváltozások hatásairól az időjárásra és az emberi szervezetre. Másfél órás előadását 4 rövidebb előadás követte. Dr. Rákóczi Attila „az Alföld piramisai” címmel lebilincselő előadásában beszélt az alföld területén létrehozott kunhalmokról, melyek Alapvetően a Góbi-sivatagtól a Fertő-Hanság vidékéig találhatók. Ezt követően Szkelnár Tamás a távoli naprendszerek kutatásairól számolt be figyelemfelkeltő előadásában. Szarka József a Tessedik Múzeum vezető régésze tudományos előadásában a sokak számára érdekes M44-es út Békésszentandrás és Szarvas határában történt megelőző régészeti feltárásairól beszélt. Előadását Dr. Mészáros Miklós kollégánk „Csúcstechnika a szántóföldi öntözésben” címmel követte. Bevezetette a nagyközönséget az Egyetemünk területén folyó nagyszabású Öntözéses kutatásainkba. Elmagyarázta, hogy hatalmas területek Öntözésére milyen csúcstechnológiai eljárások léteznek. Bemutatta az országban is egyedülálló Center Pivot öntözési csúcstechnológia működését, mely megtekinthető a Tessedik Campus Iskolaföldjén is.
Az előadásokat 30-150 fő látogatta, folyamatos váltakozással.
 
20.00 órától 21.00 óráig a Körösparti Tárgyalóteremben az érdeklődő gyermekek és felnőttek megtanulhatták a szappankészítés folyamatát, Zuborné Bíró Enikő kolléganő szervezésében. Hideg eljárással készítettünk illatos szappanokat, gondolván a Karácsonyra. Egy kis leírást is kapott a hallgatóság a szappankészítésről, hogy otthon is ki tudják próbálni.
A programról jelenléti ív készült, mely szerint 67 fő vett részt a gyakorlaton.
 
Mindeközben az Egyetem Aulájában lélegzetelállító programokkal vártuk a látogatókat. Nagy sikernek örvendett idén is a Látványkémia, ahol a gyerekek üdítőt készíthettek maguknak, lángot festhettek, titkos írást készíthettek. Volt, aki a vizuális fotometriát tanulmányozta és állította sorba a színeket, és volt, aki különböző illatok felismerésével próbálkozott. Látványos „működő vulkánt” állítottunk elő „igazi” tűzzel, és egyéb számos kémiai feladat is várta az érdeklődő fiatalokat.
Az egészen kicsik Ugráló várazhattak, Arcfestést készíttethettek, vagy Csillámtetoválással kápráztathatták el a szüleiket.
Érdekes Meteorit köveket tanulmányozhattunk, foghattunk meg és mikroszkóp alatt is vizsgálhattunk és tanulmányozhattuk azokat.
A Tessedik Múzeumnak köszönhetően idén is volt Magválogatás, a gyerekek nagy örömére Korongozás, és Satírozó tábla, valamint Memória játék is.
 
A SZIE AGK Tessedik Sámuel Könyvtárban 18.00 órakor kezdődtek a programok, 22 óráig tartottunk nyitva.
A hozzánk betérő érdeklődők a következő programokon vehettek részt:
- Dr. Szalókiné Dr. Zima Ildikó vezetésével 2 mikroszkóp (elektro- és sztereo-mikroszkóp) segítségévek metszetek, minták nézegetése, (papucsállatka, egysejtű állatok; virágszirom, rovar, grafit sókristály stb.)
- színezés, rajzolás a „kutatók éjszakája jegyében”;
- társasjátékok minden korosztálynak (társasjátékok, ördöglakatok, memóriakártyák);
- projektoros vetítéssel érdekes kémiai-fizikai kísérletek, rajzfilmek vetítése.
A rendezvényen elsősorban családok vettek részt, az este folyamán kb. 60 fő látogatott be a könyvtárba és vett részt valamelyik programunkon.
A legnépszerűbb idén is a mikroszkópok voltak, de a társasjátékokat is sokan kipróbálták és a kisebbek örömmel ültek le színezni, rajzolni.
 
A Campus udvarán a jó időnek köszönhetően megint volt Csillagászati bemutató, ahol a különböző csillagképek felismerését és bizonyos kis és nagybolygókat fedezhettek fel a megjelentek.
 
A 2017-es Kutatók Éjszakáján a jelenléti ívünk szerint 223-an voltak jelen, ebből 49 fő/iskola töltötte ki az „Értékelőlap”-ot.
 
 
Szarvas, 2017. október 02.

Kutatók Éjszakája 2017
Kutatók Éjszakája 2017
Kutatók Éjszakája 2017
Kutatók Éjszakája 2017
Kutatók Éjszakája 2017
Kutatók Éjszakája 2017
Kutatók Éjszakája 2017
Kutatók Éjszakája 2017
Kutatók Éjszakája 2017
Kutatók Éjszakája 2017
Szervezeti egység: 
Tessedik Campus (Szarvas)
Kategória: 
Esemény dátuma: 
szerda, 2017, október 11 - 15:00

© 2017, Szent István Egyetem, Agrár- és Gazdaságtudományi Kar, Szarvas